A légkondicionálók és a gombák

Allergia – pázsitfüvek, parlagfű
2017-06-22
Allergia – modern, molekuláris diagnosztika a célzott kezelésért
2017-08-01

A nyári kánikulában hálásak vagyunk a kellemes hőmérsékletet biztosító, hideg levegőt keringtető és fújó berendezéseknek, a légkondicionálóknak.

Rejtenek-e veszélyeket ezek az eszközök?

A válasz egyértelműn, IGEN.

Mire figyeljünk a légkondicionáló használatakor?

Fontos, hogy a külső hőmérséklet és a belső levegő között 6-8 Celsius foknál nagyobb különbség ne legyen. Fontos, hogy ne végezzünk semmilyen tevékenységet a kifújt levegő áramlási vonalában, területén. Ezeket nem betartva a készülék használata ugyanis légúti, kötőhártya, lágyszöveti és ízületi gyulladáshoz vezethet.

Ha nem tisztítják megfelelően évente legalább egyszer a légkondicionáló berendezéseket (általában a nyári szezon előtt, de javasolt utána is), akkor leggyakrabban a súlyos tüdőgyulladást is okozó Legionella pneumofila baktérium szaporodhat el bennük.

Megjegyzendő, hogy Legionellák jelen vannak a nem folyamatosan működő öntöző-berendezésekben, a kerti slagban, köztéri és otthoni szökőkutakban, a lakások, házak, irodák, épületek, repülőgépek és autók légkondicionálóiban is.

Ezzel a témával rengeteg cikk foglalkozik az interneten.

Most azonban szeretnénk fókuszálni a légkondicionálók vonatkozásában eddig kevéssé megemlített kórokozóra, a penészgombákra.

A penészgombák szeretik a nyirkos, sötét, közepesen meleg helyeket. Kiválóan megtapadnak és szaporodnak a légkondicionálókban is. A nem megfelelően karbantartott készülék működése közben kifújja a gombák spóráit (például az Aszpergillusz spóráit), amelyeket belélegezve, azok panaszokat, betegségeket okozhatnak.

Kik lehetnek nagyobb kockázatnak kitéve?

A gombaspórák az asztmás, az egyéb krónikus légúti betegségben, különösen a cisztás fibrózisban (mucoviszcidózis) szenvedő betegek légutaiban okozhatnak további gyulladásos folyamatokat.

Többféle tünetet és légúti betegséget okozhatnak, amelyek a klasszikus asztma bronchiale, az allergiás tüdőaszpergillózis, a tüdő léghólyagocskáit érintő akut gyulladás, valamint az igen súlyos állapottal járó tüdőgyulladás, esetenként arcüreggyulladás lehetnek. Az Aszpergillusz gombák okozta tüdőgyulladás gyorsan romló általános állapottal jár, így nagyon fontos az időben elkezdett, helyesen kiválasztott kezelés!

Az egészséges immunrendszerű gyermekeknél és felnőtteknél a légkondicionáló készülékekben lerakódott, majd szétpermetezett gombaspórák leginkább légúti allergiás jellegű panaszokat okozhatnak, mint pl. az orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, könnyezés, szemviszketés, tüsszögés, torokviszketés, köhögés, nehézlégzés, asztmás roham. Ezek a szénanátha és az allergiás asztma jellemző tünetei.

Penészgomba

A súlyos általános állapottal járó, penészgombák okozta tüdőbetegségek azonban inkább a károsodott, vagy gyenge immunrendszerű egyéneket fenyegetik. Például szteroidot szedő egyéneket, az autoimmun, a daganatos, az immunhiányos (veleszületett immundeficiencia illetve AIDS esetén) és a szervtranszplantált betegeket. Ilyen esetekben kórházi ellátás indokolt.

A fent említett különféle kórképeket ugyanaz a kórokozó penészgomba okozhatja, ellenben teljesen mások lehetnek a tünetek, a betegségek és így más terápiát is igényelnek. Gyanú esetén pulmonológus-allergológus szakorvoshoz kell fordulni, mert mindenre kiterjedő vizsgálatokra (vérvétel, Prick teszt, légzésfunkciós vizsgálatok, mellkasröntgen, mellkasi CT) lehet szükség a pontos diagnózis felállításához és a helyes kezeléshez, a betegek gyógyulásához.

dr. Ragó Zsuzsanna
Kutatás-fejlesztési vezető