Allergia – pázsitfüvek, parlagfű

Légzésfunkciós vizsgálatok
2017-03-01
A légkondicionálók és a gombák
2017-07-04

A pázsitfüvek pollenkoncentrációja jelenleg országszerte magas és ez várható egész júniusban, majd csökkenéssel, kisebb-nagyobb hullámzást mutat augusztus végéig. A pollenallergia, parlagfű allergia azonban kezelhető, jól karban tartható.

Ma már a magyar lakosság kb. 30 százalékánál jelentkeznek az allergia tünetei. A hazai allergiás betegek többsége a parlagfű virágporától szenved, de nem elhanyagolhatóak a pázsitfüvek pollenje által okozott tünetek sem. Sok esetben minkét zöld növény pollenszórása – egymással átfedésben – allergiás panaszokat okozhat, így az allergiás tünetek májustól október végéig is eltarthatnak.

Az allergia vizsgálatok során előfordulhat, hogy a leletekben olyan allergéneknél is pozitív eredményeket láthatunk, amelyekre nem alakultak ki még a tünetek. Ez azt jelenti, hogy az adott fehérjére/allergénre megjelent az „érzékenység”, de igazi allergia még nincs.  Légúti allergiák esetén ez később, – akár már a következő szezonban – vizes orrfolyás, orrdugulás, orr-, szem, torokviszketés, köhögés formájában nyilvánulhat meg. Az allergia vizsgálatok azért is fontos diagnosztikai tesztek, mert előre jelezhetik a későbbi, már tünetekkel jelentkező allergiák kialakulását. A parlagfű allergia tehát súlyosbodhat, ezért a beteg folyamatos kontrollja, nyomon követése javasolt. Az allergia kezelés szempontjából a laborértékek és a klinikai tünetek együtt értékelendők, és azt mindig az utóbbiak, azaz a beteg panaszai határozzák meg.

Parlagfű allergia

A gyomokra/füvekre érzékenyek étel keresztreakciókat is tapasztalhatnak. A parlagfű allergiások közül sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudnak dinnyét, uborkát, banánt vagy cukkinit fogyasztani. Pázsitfű allergia esetén az alma, őszibarack, körte, zeller, kivi, szója, paradicsom, ananász, banán, sárgarépa, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye, citrusfélék vagy földimogyoró okozhat panaszokat ezen élelmiszerek elfogyasztása után.

Korunkban egyre divatosabb a különböző betegségeket gyógynövényekkel, házilag otthon kezelni. Tudnunk kell azonban, hogy az allergia tünetei megjelenhetnek bizonyos gyógynövényekre is, a szervezet allergiás keresztreakciójaként.

Javasoljuk tehát, amennyiben május-szeptember között bármikor allergiás tüneteket tapasztal, feltétlenül kérje ki allergológus orvos szakvéleményét.

Az allergiás betegségek előrejelzésére, aktuális állapotára, valamint a keresztallergiákra a legkorszerűbb molekuláris allergiadiagnosztika mutathat rá. Az új diagnosztikai eljárás Gyógyintézetünkben minden beteg számára rendelkezésre áll.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

BEJELENTKEZÉS RENDELÉSRE