Allergia vizsgálat

Rendelőnkben az allergiát egy új, Európában is csak néhány helyen elérhető vizsgálati módszerrel diagnosztizáljuk gyermekek és felnőttek számára. Az allergia vizsgálat elvégzéséhez egyetlen vérminta szükséges. Valamint az a laboratóriumi eszköz, amely képes az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására.

Intézetünk rendelkezik az említett új diagnosztikai eszközzel. Így, az úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergia diagnosztika segítségével az allergiás megbetegedések diagnózisa, kezelése sokkal célzottabbá, eredményesebbé válhat.

A molekuláris allergia vizsgálat a páciens számára nem megterhelő, ugyanakkor a laboratóriumi vizsgálat során a pollenek, vagy az ételallergiát okozó összetevők molekuláris szinten azonosíthatóak.

 Az új, molekuláris allergia diagnosztika, vagy más néven komponens alapú (CRD) allergia vizsgálat

allergia vizsgálat

Az allergia vizsgálatokhoz általánosságban használt bőrpróba (Prick teszt) és a vérmintából végzett specifikus IgE tesztek, amellyel az allergiás ellenanyagot lehet kimutatni a vérben, megfelelő eredményeket hozhatnak. Ezek alapján a diagnózis felállítása szakmailag teljesen elfogadott. Azonban az IgE alapú diagnosztikában az utóbbi időben előtérbe került a molekuláris szinten vizsgáló, úgynevezett komponens- alapú diagnosztika. Ez technikailag a hagyományos IgE ( Immoglobulin E) alapú labortesztek elvén alapul, de jóval érzékenyebb, megbízhatóbb diagnosztikai mérést tesz lehetővé.

Használatával a nem pontosan diagnosztizált pollenérzékenység miatt alkalmazott immunterápia, valamint számos negatív következmény, pl. a betegekre nézve gyakran fölösleges vagy éppen káros diéta,  vagy egyéb életmódbeli megszorítás elkerülhető.

A molekuláris allergia vizsgálatot minden esetben megelőzi az allergia vizsgálatban hagyományosnak számtó bőrteszt és/ vagy a vérmintából végzett specifikus IgE vizsgálat, amely az allergiás tünetek okát hivatott első lépésben meghatározni. Pozitív eredmény esetén következő lépésként, a komponens alapú vizsgálat mutatja ki az allergiáért valóban felelős molekulát vagy molekulákat.

A komponens alapú spec IgE diagnosztika – az úgynevezett CRD előnyei:

  • diagnosztikai pontosság fokozása
  • immunterápiák hatékonyságának növelése
  • táplálék keresztreakciók hatékonyabb előrejelzése
  • ételallergiában a súlyos, az egész tesztre kiterjedő tünetek megelőzése
  • ételallergiában indokolt diéta meghatározása (a felesleges megszorítások elhagyása – így elkerülhetővé válik a gyermekek esetén előforduló növekedésbeli elmaradás)
  • javuló életminőség.

Az új diagnosztikai módszer, amely a keresett allergéneket molekuláris szintre lebontva vizsgálja, az allergiák oly magas szintű differenciál diagnosztikáját teszi elérhetővé, amely korábban nem volt elérhető. Jelenleg is csak néhány európai allergia centrumban vezették már be ezt az allergia vizsgálati módszert. Köztük nálunk, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Allergia Centrumában. 

allergia vizsgálatA vérmintából elkészült eredmények értékelése azonban speciális orvosi tudást, nagy tapasztalatot igényel. Rendelőnkben kiválóan felkészült, képzett allergológus orvosi team végzi a laborleletek értékelését, a klinikai tünetekkel összevetve. Így nem pusztán egy leletet, hanem a molekuláris, vagy komponens alapú diagnosztikában jártas allergológus szakorvosi véleményt is kézhez kapnak pácienseink.

Például a nyáron, augusztusban virágzó parlagfű és fekete üröm okozta túlérzékenység,  amely Magyarországon évente kb. 1 millió allergiás beteget érint, sokkal nagyobb eséllyel választható szét, és gyógyítható célzott immunterápiával.

Ételallergiás páciensek esetében az allergiás tüneteket és panaszokat okozó étel allergén (pl. földimogyoró, egyéb mogyorófélék, tejtermékek, tojás, szója) összetevőinek elemzésével mutatható ki, hogy annak melyik komponensére allergiás a beteg. Így az is prognosztizálható, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki a kérdéses allergén elfogyasztása. Így megállapítható például az úgynevezett anafilaxiás sokk esélye, amely váratlanul fellépve közvetlen életveszélyt jelenthet az allergiás betegre. Ezen kívül elkerülhető az esetenként felesleges, szigorú diétás étrend is, mely miatt értékes tápanyagokat von meg az allergiás beteg a szervezetétől. Különösen fontos lehet mindez gyermekek esetében.

Bejelentkezés telefonon (allergia vizsgálat): +36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next