Allergiások figyelem! Elindult a pollenszezon!
állatszőr allergia
Ha allergiás az állatszőrre a gyermek
2019-02-08
Mit tegyünk, ha pollenallergiánk van?
2019-07-18
Show all

Allergiások figyelem! Elindult a pollenszezon!

pollenszezon

Ne csodálkozzunk, ha a jól ismert tünetek – a tüsszögés, vizes orrfolyás, szemviszketés, orrdugulás, könnyezés, szemkörnyéki ödéma – ismét jelentkeznek. Indul a pollenszezon, amikor a pázsitfüvek pollenjei megjelennek a levegőben, az erre érzékenyek számára az imént felsorolt, kellemetlen tüneteket okozva.

Pollenszezon – szénanátha

Április végétől, május elejétől júliusig tart a pollenszezon, amikor is a különböző fűfélék (perje-, komócsin- és csenkeszfélék, csomós ebír, stb.) pollenjei dominálnak a levegőben – allergiás, szénanáthás tüneteket okozva.

Keresztallergiák

A fűfélékre érzékenyeknél étel keresztreakciók is jelentkezhetnek. Pázsitfű allergia esetén körte, alma, őszibarack, zeller, kivi, banán, ananász, citrusfélék, sárga- és görögdinnye, paradicsom, cukkini, sárgarépa, szója, földimogyoró okozhat panaszokat, míg a parlagfű allergiások a cukkinire, uborkára, dinnyére, banánra lehetnek érzékenyek.

Miért érdemes allergiavizsgálatra menni?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalja valaki, ajánlott allergiavizsgálaton részt vennie, ahol kiderül, hogy mely allergénekre (például fűfélék) érzékeny – az allergiatesztek pedig akár előre jelezhetik olyan allergiák kialakulását is, amelynek tünetei még nem jelentkeztek.

Mivel az allergiás tünetek súlyosbodhatnak, fontos a beteg folyamatos nyomon követése, kontrollja. A beteg kezelését mindig a panaszai határozzák meg, a laborértékek figyelembevételével.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet