Az asztma (asthma bronchiale) olyan krónikus tüdőbetegség, amelynek alapja a légutak nyálkahártyájának krónikus gyulladása. Az asztmás beteg légútjai ezáltal túlérzékennyé válnak. Ilyenkor a hörgőrendszer, a különböző ingerekre beszűkül, a tüdők felett sípolások, búgások jelennek meg. A beteg kilégzése megnyúlt, légzési hangja préselő. A kiváltó ingerek leggyakrabban allergének, füst, szálló por (szmog), vírusok, hideg levegő, megerőltető testmozgás lehetnek.

Az asztma megjelenési formái

Az asthma bronchiale-nak többféle megjelenési formája ismert. Az egyik az allergiás asztma, amelyet a levegőben szálló pollenek (virágpor, por, spórák) atkák okoznak. Terheléses asztma esetén megerőltető fizikai aktivitás váltja ki a nehézlégzéses panaszokat, tüneteket. A csecsemőknél, kisdedeknél megjelenő, vírusfertőzések hatására kialakuló, visszatérő asztmatikus tünetek még nem tartoznak az asztma (asthma bronchiale) kategóriájába. Azonban ezek a gyermekek nagyobb valószínűséggel lesznek későbbi életkorukban asztmások.

Az asztma kialakulásában az örökletes, genetikai adottságok nagy valószínűséggel szerepet játszanak. Azonban a betegség gyakoriságának emelkedésében a nagyvárosi életmód és a civilizációs ártalmak is meghatározó tényezők.

Asztma okai leggyakrabban:

  • Csecsemőknél, kisdedeknél fertőzések (vírusok, baktériumok),
  • Iskolás korban a megerőltető fizikai aktivitás, pl. futás
  • Allergének (pl. pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, bizonyos ételek)
  • Időjárási viszonyok (ködös, párás, hideg levegő, hőmérsékletváltozás, fronthatás)
  • Aktív és passzív dohányzás
  • Poros, szennyezett levegő, szmog
  • Kemikáliák, agresszív vegyszerek
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. szalicilátok)

Az asztma (asthma bronchiale) a leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban, de fontos elkülöníteni egyéb más krónikus légúti kórképtől is, amelyek utánozhatják az asztmatikus tüneteket. Ez szakorvosi feladat.

Az asztma tünetei

sípoló légzési hang, nehézlégzés, köhögés, megnyúlt kilégzés. A tünetek jelentkezése összefügg a különböző kiváltó ingerek hatására ismétlődően beszűkülő hörgők állapotával. A folyamat hátterében krónikus hörgőgyulladás következményeként kialakuló hörgőizom görcs, a hörgőrendszer nyálkahártyájának duzzanata és hörgőkben termelődő sűrű váladékozás áll. A hörgők beszűkülése asztma esetén nem állandó, így hörgőtágító hatására – vagy akár magtól is – oldódni szokott. Azonban a háttérben, láthatatlanul zajló krónikus gyulladás, kezeletlen esetekben a hörgők lassú károsodásához vezethet.

Légzésfunkciós vizsgálat, amely segít a diagnózisban

Asztmás betegeknél, különösen akutan kialakuló tünetek idején a légzésfunkciós vizsgálat a hörgő-áramlás csökkenését mutatja. A kórisme felállításához az áramlás-csökkenés visszafordíthatóságát szükséges igazolnunk, valamint azt, hogy nem áll-e a tünetek hátterében egyéb, a hörgőkben a légáramlást akadályozó állapot. Ez lehet sok minden más mellett veleszületett hörgőszűkület, félrenyelt idegentest vagy anyagcsere betegség által okozott légúti szűkület, illetve – leginkább idősebb korban – az úgynevezett COPD – krónikus obstruktív tüdőbetegség, amelynek kiváltásában a dohányzásnak meghatározó szerepe van.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next