Ekcéma a bőrön, mint az allergia egyik tünete

Az allergia megnyilvánulási formája lehet, ha a gyermek bőrén, többnyire a karokon és a térdhajlatokban erős viszketéssel járó gyulladt, száraz, hámló elváltozás, ekcéma keletkezik.

Az ekcéma, akár a bőrön jelentkező első allergiás tünet lehet az erre hajlamos babáknál. A bőrön ekcéma formájában észlelhető allergia, az életkor előrehaladtával egyre ritkábban kezdődik, és a kiváltó okok is változnak.  Az esetek jelentős részében a pubertáskorra a gyermekek „kinövik” az allergia megjelenésének ezt a formáját.

Az ekcéma tünetei

Az allergia megjelenése ekcémás bőrtünettel, az allergológus számára egyértelmű jellemzőket mutat: nagyon száraz, vörös bőr, erős viszketés – amely miatt a gyermek intenzíven vakarózik. A tünetek hátterében az időszakosan, vagy változó erősséggel fellépő, krónikus bőrgyulladás áll. A bőrszárazság oka egyrészt a faggyútermelés csökkenése, másrészt a faggyú összetételének megváltozása. Ilyenkor ugyanis, a bőrt védő savköpeny vegyhatása lúgos irányba tolódik, amely vízveszteséggel jár. A kiszáradt bőr elveszíti saját védekező mechanizmusait, mely teret enged a gyulladásos folyamatok kialakulásának.

Allergia a családban

Igen gyakori, hogy az allergia bőrön megjelenő tünete, az ekcéma, más, úgynevezett atópiás betegségekkel is társul, mint például az asztma vagy a szénanátha. Az atópia a családból hozott allergiás hajlamot jelenti, vagyis, amikor az allergiás beteg családjában is halmozottan fordulnak elő ezek a kórképek. Ha ugyanis a kórtörténet alapján a gyermek allergiás tünetei nyomon követhetők a szülők, nagyszülők generációiban is, atópiás hajlamról beszélünk, amely örökletesen meghatározott.

Az allergia tüneteit mutató atópiás egyének, másként és hevesebben reagálnak a külvilág ingereire, például a táplálékok egyes összetevőire (ételallergia), a belélegzett (pollenallergia) vagy a bőrre kerülő anyagokra (kontakt dermatitisz). Esetükben gyakori a csalánkiütés is. Közülük többen reagálnak hevesen a rovarcsípésekre.

Az atópiás, allergiára hajlamos gyermek vagy felnőtt erős viszketéssel reagálhat a bőrrel érintkező ruhaneműkre (műszálas, gyapjú), valamint egyes tisztálkodó szerekre is, például lúgos szappanokra, illatos, színezett tusfürdőkre, krémekre. Heves vakarózást  provokálhat a hideg vagy meleg hatása, dörzsölés, verejtékezés, sőt olykor az érintés is. A tüneteket kiválthatják a levegőben található pollenek, tollak, szőrök (kutya-macska), gombaspórák, poratkák is. A stressz mind a tünetek kiváltásában, mind azok fenntartásában szerepet játszhat az allergiára, ekcémára hajlamos egyéneknél. Gyakori, hogy allergia alapján megjelenő ekcémás betegeknél gennyes bőrfertőzés vagy például nagyszámú szemölcsképződés jelenik meg. Ennek oka, hogy ilyenkor a bőrre kerülő baktériumok, vírusok, gombák ellen gyengébb a szervezet védekező képessége, valamint a bőrön normálisan is meglévő, egyébként gyulladást nem okozó baktériumok, gombák patogénné válnak, így gyulladásos folyamatot indukálnak.

Allergia – ekcéma: az életkor is befolyásolja a tüneteket

A klinikai tünetek súlyosságát az életkor is befolyásolja, de számos más körülmény, mint például a beteg környezete, az időjárás, valamint a stresszhatások is szerepet játszhatnak a tünetek erősödében és gyengülésében. Így a betegség lefolyására jellemző a hullámzó – enyhe és súlyosabb – időszakok váltakozása.

S bár bíztató, hogy az ekcémás gyermekek 70-80%-a serdülő korra tünetmentessé válik, az allergia nem feltétlenül tűnik el a későbbiekben a gyermek életéből. Ekkor jelentkezhetnek ugyanis a légúti allergiás tünetek, mint az asztma, szénanátha. Ezt nevezi a szakirodalom ”atópiás menetelés”-nek.

Érdekes megfigyelés, hogy ha mindkét szülő allergiás, a születendő gyermeknek nagyobb, kb. 60-70% az esélye arra, hogy ő is allergiás lesz.

Az allergia diagnózisa

Az allergia vérminta elemzésével, a vérben fellelhető, úgynevezett allergiás típusú immunglobulinok szintjének (IgE) mérésével, valamint bőrtesztekkel mutathatók ki. A legmodernebb vizsgálati eszközzel, a komponens vagy molekuláris alapú allergia diagnosztikával pedig minden eddiginél pontosabban deríthető fel az allergiáért felelős részmolekula. Ezt a vizsgálatot szintén vérmintából végezzük.

Az ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelésében a megelőzés rendkívül fontos. A teljes orvosi nevén atópiás dermatitisz tüneti kezelése csak akkor lehet eredményes, ha a kiváltó tényezőket is sikerül elkerülni. Ezért fontos a helyes bőrápolás, a megfelelő öltözködés, a kiváltó okok kerülésére irányuló fokozott figyelem (játékok, szokások, étkezés) a szülők részéről. Csecsemőkorban az ételérzékenységnek (tej, tojás, szója, mogyoró) is lehet szerepe az ekcéma kialakulásában, ezért elkerülhetetlen, hogy étel allergia gyanúja esetén allergológus szakorvos lássa a gyermeket és megbeszélje a szülőkkel a megfelelő, az allergia bőrtüneteinek megjelenését elkerülő diéta részleteit.

A kezelés során lehetőség van az immunrendszer erősítésére valamint az immunegyensúly fenntartását eredményező terápiára is. Mivel az ekcéma visszatérő, krónikus betegség, nagyon fontos a beteg és családja helyes életvezetése (anyatejes táplálás, dohányfüst-mentes, tiszta környezet, öltözködés). Egyes (rosszabb) időszakokban fontos lehet a gyermekek pszichés támogatása is, továbbá az óvodai, iskolai környezettel a megfelelő összhang kialakítása.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next