Ételallergia

Ételallergia esetén előre jelezhető a várható allergiás reakció súlyossága. Nem mindegy, hogy az allergia enyhébb, például kisebb hasi fájdalmakkal vagy súlyosabb formában, akár az életre is közvetlen veszélyt jelentő anafilaxiás sokk formájában jelentkezik.

Ételallergia

A molekuláris, vagy komponens alapú allergén diagnosztikai (CRD) módszerrel, kimutatható, hogy az allergénnek melyik komponensére érzékeny a beteg. Így előre jelezhető a várható allergiás reakció súlyossága. Az allergiás betegségeket kimutató diagnosztikai tesztek palettája ezzel az új eljárással bővült. Amelyet allergológus szakorvosaink a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében rendelőnkben is használnak. A molekuláris vizsgálatot minden esetben megelőzi az allergia vizsgálatban hagyományosnak számtó bőrteszt és/ vagy a vérmintából végzett specifikus IgE vizsgálat. Ez az allergiás tünetek okát hivatott első lépésben meghatározni. Pozitív eredmény esetén következő lépésként, a molekuláris vagy komponens alapú vizsgálat mutatja ki  az allergiáért valóban felelős molekulát vagy molekulákat. Így a kezelés és a diéta lényegesen célzottabbá, eredményesebbé válhat.

Az ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei lehetnek egészen enyhék, azonban lehetnek súlyosak is, bizonyos esetekben az életveszélyt jelentő, úgynevezett anafilaxiás sokk tüneteivel is járhatnak. Előfordulhat, hogy nem maga az étel, hanem az élelmiszerekhez hozzáadott különböző adalékanyagok (színezékek, ízfokozók) okozzák az allergiás reakciókat. Az ételekkel szembeni túlérzékenységi reakciók tünetei leggyakrabban bőrtünetek pl. csalánkiütés, ekcéma, emésztőszervi tünetek: például hasfájás, haspuffadás, hasmenés, émelygés, hányás, de ritkábban járhatnak légúti tünetekkel is például orrfolyás, köhögés és nehézlégzés. Az ételallergia ijesztő tünetei lehetnek hevesen kialakuló  nyálkahártya-duzzanattal járó elváltozások az ajkak, a szájüreg, a nyelv területén, a garatban és a gégében. A legveszélyesebb, amikor a légutak nyálkahártyája annyira megduzzad, hogy a duzzanat akadályozza a levegő útját. Ekkor állhat be az úgynevezett anafilaxiás reakció,  amely légzési nehézséggel, a pulzusszám emelkedésével, a vérnyomás csökkenésével, a keringés összeomlásával, eszméletvesztéssel járhat.

Magyarországon  – hasonlóan más országokhoz – egyre gyakoribbá válik a földimogyoró allergia.

A tünetek súlyossága szempontjából döntő, hogy a földimogyoró melyik komponense okozza az allergiás tüneteket. A hagyományos allergiatesztek (bőrteszt és vérvétel) nem komponenseket néznek, hanem a teljes földimogyoró allergén spektrumot. Így a várható reakció súlyosságát sem tudják előre jelezni.

Akinél a földimogyorót tartalmazó ételek elfogyasztása után 30-60 percen belül allergiás reakció jelentkezik, például arc, és ajak-nyelvduzzanat, csalánkiütés, légzési nehézség vagy akár eszméletvesztés, életveszélyes keringészavar – illetve súlyos asztmás roham, rendkívül fontos, hogy az allergológiai kivizsgálás során az allergiát okozó komponensek molekuláris vizsgálatára is sor kerüljön.

A komponens alapú, vagyis az ételek összetevőit górcső alá vevő, úgynevezett molekuláris allergén diagnosztika külön területe az allergológiai diagnosztikának. A  laboreredmények értékelése nagy tapasztalatot és szaktudást követel.

Éppen ezért Intézetünkben a mérési eredményt külön erre képzett laborszakember és allergológus team értékeli ki, a laborleleteket a klinikai tünetekkel összevetve.

Így nemcsak egy leletet, hanem egyúttal a komponens alapú diagnosztikában jártas allergológus szakorvosi véleményt is kézhez kapnak pácienseink.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlen online időpont foglalás az allergológus orvoshoz a következő linken:

[]
1 Step 1
Previous
Next

 

Lehet, hogy valójában nem is szenvedsz ételallergiában? 5 jel, ami ezt mutatja

További cikkek a témában:

Ételallergia – keresztallergia

Allergia megelőzés a terhesség alatt

Ételallergia csecsemő  – és kisgyermekkorban

DIETETIKAmit egyen a lisztérzékeny, vagy ételallergiás