Gluténérzékenység

Gluténérzékenység

A gabonafélék (búza, rozs, zab, árpa) egyik fehérjéje a glutén. Ennek két összetevője van, 75 %-ban a gliadin, 25%-ban a glutenin. Ha a szervezet a gliadin fehérjével szemben antitestek termelésével reagál, akkor áll elő a gluténérzékenység (lisztérzékenység), vagy orvosi nevén cöliákia.

Ha a gluténérzékeny egyén huzamosabb időn át a felsorolt összetevőket tartalmazó élelmiszereket fogyasztja, a vékonybél nyálkahártyája károsodik, akár annak súlyos sorvadása is kialakulhat. A tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok is a bélrendszer ezen szakaszában találhatóak, így a károsodás következtében azok eredeti funkciója elvész, vagyis nem jön létre a tápanyagok optimális felszívódása.

A gluténérzékenység tünetei

Lisztérzékeny beteg esetében a szénhidrátok, fehérjék és zsírok (mint fontos tápanyag) felszívódása csökken, de ez a jelenség legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. Ezért jelenik meg első tünetként a hasmenés, vagy a lazább, zsírfényű széklet. A felszívódási zavarok hiányállapotokat is előidéznek a szervezetben, ezért gyakori első tünet a fogyás mellett jelentkező, és a szokásos terápiára nem reagáló vashiány. Gluténérzékenység esetén az összes zsírban oldódó vitamin felszívódása zavart szenved. A B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vészes vérszegénység (anémia pernicióza) is kialakulhat. A D vitamin és a kalcium hiánya csontritkuláshoz vezethet, a kálium és a magnézium felszívódási zavara izomgyengeséget, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységet okozhat.

A cöliákia diagnózisa

Laboratóriumi diagnosztika: a vérplazmában a gliadin elleni antitestek (AGA) kimutatására szolgáló eljárások. Két év alatti kisgyermekek esetében a vizsgálat nem ad megbízható eredményt.

A cöliakia vizsgálatára szolgáló laboratóriumi diagnosztikus tesztek:

  • IgA anti-endomysium antitest (EMA)
  • szöveti transzglutamináz IgA (tTG) antitest
  • IgG anti-endomysium antitest IgA hiány esetén
  • IgG szöveti transzglutamináz antitest IgA hiány esetén

Szövettani vizsgálat – bélbiopszia

A felszívódási zavart kiváltó ok, a vékonybél bolyhainak károsodása, sorvadása szövettani vizsgálattal mutatható ki. A mintát endoszkópos vizsgálat során nyerik.

A gluténérzékenység terápiája

A gluténérzékenység életre szóló gondozást, figyelmet kíván. A kezelés célja elsősorban a klinikai tünetek (hasmenés, hányás) megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, valamint az esetleges daganatos elváltozások kialakulásának megelőzése.

A kezelés alapja a gluténmentes étrend, de nagyon fontos, hogy annak elkezdését szakemberre (gasztroenterológusra) bízzuk. Azonban ha a diagnózis megerősítést nyert, a gluténmentes diétát nagyon szigorúan be kell tartani.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a gabona vagy glutén allergia illetve a gluténérzékenység (cöliákia) között. Míg az előbbinél a szervezet allergiás típusú reakciójáról van szó, az utóbbi az autoimmun betegségek közé sorolható.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next