Penészgomba a lakásban
2019-01-23
pollenszezon
Allergiások figyelem! Elindult a pollenszezon!
2019-05-08
Show all

Ha allergiás az állatszőrre a gyermek

állatszőr allergia

Az állatszőr allergiák közül leggyakrabban a macskaszőr-allergia fordul elő. Az elnevezés ebben a formában nem pontos, ugyanis valójában nem a macska szőre okozza az allergiát, hanem a macska nyálában található fehérje allergének, amelyeket a macska mosakodás közben visz fel a szőrére. A szőrön megszáradva az allergének a levegőbe kerülnek, emiatt jelennek meg az allergiás tünetek az erre érzékenyeknél. Míg az ételallergia bizonyos típusai kinőhetőek, az állatszőrhöz, a korábban allergiás tüneteket produkáló gyermek hozzászoktatható.  A légúti allergia és a méh-, darázscsípés okozhat azonban súlyos, életveszélyes tüneteket.

Tünetek

A légúti allergiákhoz hasonlóan az állatszőr allergia tünetei is az orrdugulás, orrfolyás, viszkető, vörös szemek, köhögés, tüsszögés vagy csalánkiütés.

Diagnózis

Az állatszőr allergia kimutatható bőrteszt vagy laboratóriumi allergológiai vizsgálat segítségével.

Terápia

A tünetek megszűnhetnek, ha az allergiás gyermek nincs az állat közelében, azonban természetesen az elkülönítésre nincs mindig lehetőség. Érdemes kerülni az érintkezést a háziállattal. Ha a panaszok nem súlyosak, a tüneteket enyhíthetjük a megfelelő higiénés szabályok betartásával, például az állat fekhelyének gyakori tisztításával, alapos kézmosással, stb. A tünetek mérséklésére a hagyományos allergiaellenes szerek is rendelkezésre állnak: antihisztaminok, antiallergén hatású kenőcsök.

Másik megoldás az úgynevezett immunterápia, amelynek során kezdetben az allergént minimális mennyiségben, injekcióban kapják a gyermekek, majd amikor beállították az elfogadható mennyiséget (már nincs helyi reakció), három éven keresztül, havonta adják a gyermeknek. Napjainkban már tablettában, cseppekben, spray formájában nyelv alá téve is lehet alkalmazni az immunterápiát.

Immunterápia

Az immunterápia lényege, hogy az allergiás tüneteket okozó allergént fokozatos adagolással juttatjuk a szervezetbe. A rendszeresen adagolt kis allergénmennyiségekkel elérjük azt, hogy a szervezet később mintegy „hozzászokik” az adott allergénhez.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet