Immunterápia

Az allergia hagyományos gyógyszeres kezelése, mely antihisztaminokkal és szteroidokkal történik, tüneti kezelésnek tekinthető, mely az allergia hátterében zajló gyulladásos folyamatok okát nem szünteti meg, a kezelés abbahagyásával a tünetek mindig kiújulnak. Az immunterápia ezzel szemben befolyásolja az allergia alapmechanizmusát és valódi gyógyulást eredményezhet. Az immunterápia megtanítja az immunrendszert másként reagálni egy adott allergiát okozó anyagra (allergénre), elfogadást, toleranciát alakít ki.

Immunterápia

A módszer lényege az allergén növekvő töménységű folyamatos adagolása, mellyel az immunrendszert mintegy hozzászoktatjuk a problematikus allergénhez (deszenzitizálás). Az immunterápia hatékonysága rovarcsípés allergia és légúti (pollen, poratka) allergia esetén klinikailag széles körűen igazolt, de Magyarországon, szemben pl. Nyugat-Európával, használata még nem terjedt el.

Bár médiában, interneten időszakosan megjelennek általánosságok az immunterápiáról, a páciensek túlnyomó része nem hallott még erről a kezelési lehetőségről. Aki hallott róla, az is elérhetetlen, drága kezelésnek gondolja. A magas kezelési költség ma már jelentősen csökkent, pl. parlagfű allergia esetében nem drágább, mint a hagyományos gyógyszeres kezelés.

Ez a lassú hazai térhódítás részben nyilván annak is köszönhető, hogy az immunterápiát kisebb, európai, olasz, spanyol nemzeti cégek képviselik, melyek nem tudnak vagy nem is akarnak milliókat reklám célokra, média megjelenésekre költeni. Ezen kis cégek csekély lobbi kapacitása abban is megnyilvánul, hogy közel egy évtizede hiába próbálnak TB támogatást elnyerni a készítményeikhez.

immunterápiaImmunterápiás készítmények

Az újabb immunterápiás készítmények szájban oldódó tabletták vagy nyelv alá adott spray-k, kizárólag az adott allergén kivonatát tartalmazzák, semmilyen egyéb kémiai hatóanyagot nem. Ezért sokan természetgyógyászati módszerekkel, homeopátiás kezeléssel tévesztik össze, kuruzslásnak vélik, pedig a látszólag hasonló, szájban oldódó alkalmazáson kívül semmi köze a homeopátiához.

Azért érzem fontosnak, hogy újra és újra hallassuk hangunkat az immunterápiával kapcsolatosan, mert amíg Magyarországon kb. 1,5 millió ember szenved a parlagfű-allergiától és szed marékszámra tüneti gyógyszereket, milliárdokat költve ezekre, addig az országban ma még csak párszázan vannak azok a páciensek, akik már kipróbálták ezt az ígéretes módszert.

dr. Csáki Csilla allergológus

A molekuláris allergia tanácsadás tartalmazza az immunterápiás kezelést, a gyógyszer használatának betanítását és a kontrollokat is. Súlyos allergiás betegek esetén, ahol több gyógyszert is szükséges alkalmazni,  az immunterápiás kezelés anyagilag nem megterhelőbb, mint a hagyományos gyógyszeres terápia. A kezelést dr. Ragó Zsuzsanna végzi.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next

 

Mit tegyünk, ha pollen allergiánk van?

További kapcsolódó cikkek a témában:

Allergia – a pollenszezon közepén járunk – a kezeléshez a legfontosabb a pontos diagnózis!

Keresztallergia – pollen – étel fehérje