Komponens alapú allergia vizsgálat

Komponens alapú, vagy más néven molekuláris allergia-diagnosztikai (MAD vagy CRD) vizsgálat

A hagyományos allergiatesztek (bőrteszt és vérvétel nem az allergén komponenseit vizsgálják, hanem az allergiát kiváltó anyag (pl. valamilyen pollen vagy táplálékfajta, esetleg méh – vagy darázsméreg stb.) teljes kivonatát. A többnyire fehérje természetű allergének több összetevőből (komponensből) állnak, amelyek egymástól eltérő mértékben, de az adott összetevőre jellemzően okozhatnak enyhébb vagy súlyosabb allergiás tüneteket az arra érzékenyekben.

Molekuláris diagnosztika ételallergia esetén

Általában elmondható, hogy a hőkezelésre bomló fehérje komponensek (pl. egyes nővényi keresztallergének) általában enyhébb reakciókat, a hőnek ellenálló, stabilabb molekulák (ún. tárolási fehérjék) komoly, általános allergiás reakciókat (akár életveszélyes anafilaxiát is) képesek okozni. Az utóbbira jellegzetes fehérjemolekula pl. a földimogyoró egyik allergiát okozó fehérjéje, mely komponens elnevezése: Ara h2. Ha pl. valaki a mogyorónak ezzel a fehérje alkotórészével szemben termel allergiás típusú ellenanyagokat annak komolyabb allergiás reakciókra kell számítania, ezért komolyabban is kell vennie a diétát illetve a megelőző lehetőségeket. Az allergológus szakorvossal konzultálva, a beteg az életmódbeli változtatások (diéta) mellett az esetleges sürgősségi helyzet ellátására is felkészítést kap, az anafilaxiában életmentő adrenalin auto-injektor alkalmazásának megismerésével. A legtöbb földimogyoró allergiásnak szerencsére nem kell ilyen súlyos következményekkel számolnia, de a hagyományos tesztekkel ez nem volt elkülöníthető eddig.

Éppen az egyedi kockázatbecsléshez nyújthat elengedhetetlen segítséget tehát a komponens alapú, vagy más néven molekuláris diagnosztika ételallergiában szenvedőknek.

Pollenallergia vizsgálat lényegesen pontosabban

Légúti allergiákban az utóbbi években került előtérbe az immunterápia, mely egyszerűen kivitelezhető, otthon is biztonságosan végezhető a nyelv alá helyezendő tabletta, csepp készítményekkel. A legújabb nemzetközi ajánlások légúti allergiákban  ezen kezelések elvégzése előtt is ajánlják a komponens alapú tesztelést.  Ennek célja annak igazolása, hogy kimutatható–e valóban emelkedett allergiás ellenanyagszint (IgE) arra a speciális légúti allergiát kiváltó (pl. pollen)-komponensre vonatkozólag, amivel az immunterápiát végezzük.  (Pl. parlagfű allergiásoknál a parlagfű specifikus komponensére).  Ha igen, akkor az immunterápia várhatóan hatásos lesz.  Ha azonban pl. a parlagfű allergia esetében csak olyan komponensre mutatható ki az IgE ellenanyagszint-emelkedés, ami nem specifikus a parlagfűre (mert jelen van más növényekben is, pl. fekete ürömben vagy fűfélékben stb), akkor nem várható az immunterápiától ugyanolyan hatékonyság.    Nyírallergia, fűkeverék-allergia, parlagfű–allergia, fekete üröm allergia esetén a tervezett immunterápia előtt mindenképpen ajánlott tehát a molekuláris diagnosztika alkalmazása

A molekuláris allergia diagnosztikai vizsgálat előnye, hogy csak egyszer szükséges elvégezni. Ugyanakkor ezzel a vizsgálattal az egyedi kockázatbecslés sokkal alaposabb, vagyis nagyobb pontossággal határozza meg az allergiát.

Molekuláris allergia diagnosztika rovarcsípés esetén

Egy másik, szintén akár végzetes allergiás reakciókhoz is vezethető allergia-tipusban, a méh-darázs allergiában is szerepe lehet a CRD vizsgálatnak. Az ilyen betegek közel felének méhre és darázsra is pozítiv lehet a hagyományos allergia tesztje. Ilyenkor a komponens alapú diagnosztika a kockázatbecslés mellett segíthet annak eldöntésében is, hogy ténylegesen kettős allergiáról van- e szó. Azaz kell-e mindkét rovar csípésétől félni, esetleg hosszadalmas immunterápia indokolt lehet–e valamelyik komponensre. Vagy csupán keresztreakciók okozta (és legtöbbször ártalmatlan) álpozitivitást mutat ki a hagyományos teszt.

Egyéb (nem IgE alapú) tesztek:   

Triptáz vizsgálat: Akinél komoly allergiás reakciót okoz a méh vagy darázscsípés, ott a vérből történő triptáz szint meghatározás is segíthet a későbbi kockázatbecslésben. A triptázt a hisztaminhoz hasonlóan az allergiás reakcióban kulcsszerepet játszó hizósejtek termelik. A magasabb alap triptáz szint fokozott kockázatot jelent súlyosabb allergiás reakcióra méh/darázs csípés esetén. Illetve néha táplálékallergiák esetében is, de leírták már kockázatjelző szerepét kontrasztanyag-érzékenységgel összefüggésben is!

Az allergológus szakorvossal történő konzultáció során a tesztelést meg kell előznie a fizikális vizsgálatnak, de emellett nagyon fontos a kórtörténet alapos megismerése. Vannak allergiához és életkorhoz erősen köthető, egyértelműnek látszó tünetek (pl. pollenszezonban jelentkező allergiás szem-és/vagy orrtünetek. Vannak azonban, főként az étel allergiák esetében nehezebben diagnosztizálható formák. Melyek esetén a tünetek, panaszok valamint az elfogyasztott ételek pontos feljegyzése, sokat segíthet az allergia kimutatására szolgáló tesztek helyes megválasztásában.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next