Lehet, hogy valójában nem is szenvedsz ételallergiában? 5 jel, ami ezt mutatja

nehézlégzés
Asztma: a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség
2016-06-10

Az ételallergia tünetei

Ha valaki ételallergiás, akkor annak tipikus jelei vannak. Ilyen például az azonnali köhögés, sípoló légzés, majd az egész testet érintő fojtogató érzés. Ilyen reakciót nem vált ki egy trendi diéta sem, például a mostanában híres gluténmentes, vagy paleo diéták. Ez azért van, mert lényeges különbség van az ételallergia, élelmiszer-intolerancia és egy „hóbort” diéta között.

ételallergia tüneteiA Svábhegyi Allergia Centrum szakértőit kérdeztük erről a témáról, akik lentebb foglalták össze, hogy mikor kell, vagy nem kell ételallergiára gyanakodnod.

A tünetek a gyomrodban kezdődnek..

Az allergiás reakció az immunrendszer által szabályozott. Az immunrendszer vezérli a különböző vérfehérjéket, azaz az ellenanyagokat, amelyek igyekeznek felvenni a harcot a behatolókkal szemben, mint például a baktériumokkal és a vírusokkal. Ha valaki élelmiszer-allergiában szenved, akkor az immunrendszere tévesen azonosítja a fehérjéket, amely akár veszélyessé is válhat számára – mondja dr. Réthy Lajos, a Svábhegyi Allergológiai Centrum szakmai vezetője. Ha az immunglobulin E (IgE) antitestek találkoznak az allergiát kiváltó anyaggal, hozzájuk kötődnek, és ez a komplex más immunrendszeri sejtekből hisztamin kibocsátását váltja ki. Döntően a hisztamin felelős a csalánkiütésért, a viszketésért, a légutak szűkületéért, a hasi fájdalomért és hasmenésért, a vérnyomásesésért és annak következményeiért – teszi hozzá dr. Csáki Csilla allergológus. Az ételérzékenység és az intolerancia nem ugyanaz! Intoleranciában szenved az a személy, akinek hiányzik valamiféle enzime, amely lebontja az élelmiszer nagyrészét. A leggyakoribb a laktóz-intolerancia, amely során a laktáz enzim hiánya okozza a betegséget. A laktáz enzim a laktóz lebontásában vesz részt. Laktóz van például a tejben is. Az ételérzékenység már kevésbé definiálható ilyen jól. Bizonyos ételek elfogyasztása után enyhe hasi fájdalmak és gyomorpanaszok jelentkeznek.

…vagy először a fejedben

Ha evés után megfájdul a fejed, az még nem jelent allergiát – folytatja dr. Réthy Lajos, mivel ez nem egy tipikus immunválasz. A fejfájás gyakori jele az ételérzékenységnek. Ha megváltozik a gyermek viselkedése, például hiperaktívvá válik, vagy magatartásbeli zavarokkal küzd, az aggódó szülők már rögtön allergiára gondolnak. Ehelyett az allergiás gyermek inkább visszahúzódó, csendes – teszi hozzá dr. Kovács Lajos gyermekgyógyász, allergológus.

A tünetek fokozódnak

Miután megettél egy nagy adag tésztát vagy pizzát, és azt érzed, hogy egy óra múlva sem emésztetted meg, tehát rosszul vagy, vagy telítettséget érzel még mindig, lehet hogy ételérzékeny vagy. Semmiképpen sem kell allergiára gyanakodni, mivel az allergiás reakciók nem ilyenek, azok az egyik pillanatról a másikra történnek. Valamint a tünetek körülbelül 30 perc után véget érnek.

Sosem érzed ugyanazt ugyanannál az ételnél

Lehet úgy érzed, hogy ha megeszel egy pizzát, már azonnal kövér is lettél, vagy elkezd fájni a fejed. Tegyük fel, hogy van egy kis búza-allergiád, azonban vannak olyan napok, amikor nem jön elő. Az intolerancia vagy érzékenység során is előfordulhat, hogy egyszer már rögtön evés után előjönnek a tünetek, máskor pedig semmit sem érzel. Viszont az élelmiszer-allergia tünetei minden alkalommal azonnal előjönnek, ha ugyanazt az ételt fogyasztjuk – fejti ki dr. Réthy Lajos.

Egy kicsit kordában tudod tartani az allergiát, vagy elkészítheted az ételek biztonságosabb változatát is.

A legtöbb ember képes ellenállni azoknak az élelmiszereknek, ételnek, amikre allergiásak, mondja dr. Csáki Csilla. Néha azonban ez az ellenállás megtörik. De nem mindegyik étel-allergiánál teheted meg, hogy megszeged. Ilyen például a földimogyoró allergia. Ha egy szemet is megeszel, akkor is biztosan előjön az allergiás reakció. Az igazi allergiás tünetek életveszélyesek is lehetnek. Az érzékenység vagy az intolerancia is okozhat kellemetlenségeket, de ha nem vettél észre semmit eddig – mielőtt valaki beleültette a „kisördögöt” a fejedbe – akkor valószínűleg nincs étel-allergiád.

Ne aggódj, nem leszel a fürdőszobában órákig, ha megiszol egy pohár tejet

Ez nem allergiát jelent, hanem laktóz intoleranciát. Az tény, hogy sokan nem tudják megemészteni a laktózt, ez általában már gyermekkorban kialakul, teszi hozzá dr. Kovács Lajos, így a tej sokak számára probléma. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, tovább fokozva a haspuffadást és a hasmenést. Ha esetleg mégis fogyasztasz tejet, akkor könnyedén segíthetsz magadon, mivel már kapható olyan vény nélküli pirula, amely a hiányzó enzimet tartalmazza.

Továbbra is úgy gondolod, hogy ételallergiád van?

Akkor mindenképpen allergológushoz kell fordulnod! Valószínűleg hallottál már a klasszikus bőrtesztről, amely megállapítja, hogy mire is vagy allergiás. Ugyanez a teszt alkalmazható az élelmiszer-allergia megállapítása során is. Szükség lehet még vérvételre is, amely során megállapítjuk a szervezet IgE szintjét, de ma már rendelkezésre áll a legmodernebb, komponens alapú laborvizsgálat is nálunk – fejezi be dr. Réthy Lajos.