Lisztérzékenység

Lisztérzékenység esetén a gabonafélékben található fehérje (glutén) hatására a bélfalban gyulladásos reakció alakul ki. E gyulladásos immunválasz során a képződő (IgA típusú) ellenanyagok károsítják a bélnyálkahártya, illetve a szervezet egyéb szöveteit. Ennek következtében jellegzetes klinikai tünetek alakulnak ki. Ezek lehetnek: fejlődésbeli elmaradás, késői serdülés, gyakori széklet ürítés, hasmenés, hasfájás, haspuffadás, krónikus hiányállapotok (vas, vitaminhiány).

Fontos tisztázni, hogy lisztérzékenység esetén nem allergiás megbetegedésről van szó. A cöliákiát az úgynevezett autoimmun betegségek közé soroljuk.

A cöliákia klinikai tünetei

  • a csecsemő a hozzátáplálás megkezdését követően kevésbé gyarapszik, testi fejlődése vontatottá válik.
  • jó étvágy mellett, gyakori, nagyobb tömegű széklet is jellemző lehet
  • nehezen kezelhető, ismétlődő hasmenéses állapotok, hányások
  • feltűnő, ha a vékony, törékeny testalkatú gyermekek hasa elődomborodik
  • jelentkezhetnek krónikus vashiány tünetek: sápadtság, fáradékonyság, hajhullás, fokozott alvásigény formájában
  • jellemző lehet az is, ha a vashiány kezelésére bevitt extra vas adását követően sem normalizálódik a szérum vas érték
  • kialakulhatnak D-vitamin hiány tünetei: nagyobb, nem záródó kutacs, fogfejlődési zavar, zománchibák a fogakon
  • ekcémára jellemző elváltozások terápiára nem reagálnak megfelelően
  • gyermekeknél idegrendszeri tünet jelentkezhet: figyelemzavar, hyperaktivitás.

Diagnosztika

A lisztérzékenység vérminta elemzéséből mutatható ki. A vérben keringő kóros ellenanyagok kimutatása speciális teszt segítségével lehetséges. A végső diagnózishoz azonban bélbiopszia elvégzése is szükséges lehet. Igazolható a cöliákia genetikai vizsgálattal is, erre családi halmozódás esetén kerülhet sor.

A minél korábbi diagnózis nagyon fontos a gyermekek megfelelő testi-szellemi fejlődésének biztosítása érdekében, de a diéta szigorú betartásával a súlyos felnőttkori szövődmények is megelőzhetők. (Késői szövődmény lehet a meddőség, vetélés, csontritkulás, korai menopauza vagy a bélcsatornában rosszindulatú daganat kialakulása.)

A cöliákia kezelése

A terápia kulcsa a szigorú és teljes gluténmentes diéta. A cöliákia nem nőhető ki és a legkisebb diétahiba újra kiválthatja a kóros ellenanyag képződését, így a tünetek kiújulását.

Néhány jó tanács: biztosan gluténmentes gabonafélék a rizs és a kukorica. A betegség megelőzése nem ismert, a betegség kialakulása nagyrészt genetikai tényezők függvénye.

Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200

Illetve közvetlenül online időpont foglalással a következő link segítségével:

[]
1 Step 1
Previous
Next