Méh-, darázscsípés allergia: hogyan ismerjük fel, mit tegyünk, hogyan előzzük meg?

allergia tünetei
Allergia: tünetei, új vizsgálati módszere és kezelése
2016-08-16
Az allergiás nátha
2016-08-31

A méh- vagy darázscsípés a felnőtt számára is rendkívül kellemetlen, hiszen a csípés okozta fájdalom nagyon heves, gyermekek esetében pedig a váratlanul jelentkező erőteljes sírás jelezheti a bajt. Ha a csípés már bekövetkezett, arra mindig érdemes figyelni, hogy a csípés helyén fellépő elváltozások mellet milyen nem várt reakció jelentkezik a szervezet részéről.

Allergia – ha a gyermek szervezete túlérzékeny

A csípés után pár perc elteltével a csípés helyén vörösség, csalánkiütés jelentkezik, nem ritka a csípés környékének intenzív duzzanata sem. Ennek oka a méh vagy darázs, szúrással a bőrbe juttatott mérge.

6Leggyakrabban az ijedséget az okozza, hogy a csípés körüli vörösség, duzzanat nem közvetlenül a csípést követően jelentkezik, hanem akár fél nap elteltével. Jó, ha ismeri ezt a jelenséget a szülő, mert felesleges riadalomtól kíméli meg önmagát és környezetét. Ez a jelenség nem azonos a méh- vagy darázsméreg okozta allergiával!

Ha a szervezet a rovar méreganyagával szemben már egy korábbi csípés alkalmával allergizálódott, vagyis túlérzékennyé vált, akkor a heves allergiás tünetek a csípés bekövetkezése után pár perccel már megjelennek. Ilyenkor a csípés helyi reakcióin kívül általános allergiás tünetek kialakulására is számítani lehet. Testszerte nagy, összefolyó vörös foltok, szemhéjduzzanat, ajakduzzanat jelentkezik. A gége nyálkahártyájának duzzanata légúti akadályként kezdetben belégzési, majd be- és kilégzési nehezítettséget okozhat. Nagyobb gyermek ezt légszomjként éli meg, és elmondja, hogy nem kap rendesen levegőt. Kisebb gyermekek légzési nehezítettségét a szapora légvétel és a belégzéskor hallható húzó hang (stridor) jelzi. Hányinger, verejtékezés, a bőr szederjessége vérnyomásesés, majd eszméletvesztés kísérheti a tüneteket. Utóbbi esetben ún. anafilaxiás sokkról beszélünk. Ez heveny, életveszélyes állapot, mely azonnali segítséget igényel!

Oka a méregre adott túlérzékenységi reakció, melynek során a szervezetben olyan biokémiai anyagok szabadulnak fel nagy mennyiségben és igen rövid idő alatt, melyek a szervezet hajszálereit kitágítják. Ilyen esetben a vérmennyiség nagy része a hajszálerekbe kerül, csökkentve ezzel a vérnyomást a nagyobb erekben. Így a nagy erekben nem lesz megfelelő mennyiségű vér ahhoz, hogy a létfontosságú szerveket ellássa oxigénnel, tápanyaggal.

Nem allergiás reakció, mégis sürgős segítségre lesz szükség

Nem szabad összetéveszteni az allergiás reakcióval, anafilaxiás sokkal azt az állapotot, amikor esetlegesen a nyelvet, garatot éri méh- vagy darázscsípés. Ebben az esetben az életveszélyes állapotot a nyálkahártya, csípésre adott „normál” heveny duzzanata okozza, mely elzárhatja a felső légutakat, és légzési elégtelenséghez vezethet segítség hiányában. (Nem általános sokk lép fel, hanem fulladás, ami persze ugyanolyan sürgős segítséget igényel).

Szintén nem tévesztendő össze az allergiás szemhéjduzzanattal az az eset, amikor a csípés a szem körüli régiót éri. Ilyenkor a szemhéj ödémája egyoldali, szemben az allergiás reakció során jelentkező kétoldali szemhéjduzzanattal, és a méreg helyi hatása miatt jelentkezik, nem pedig az általános allergiás reakció részeként. A nagyfokú duzzanat miatt ez ijesztő külsőt kölcsönöz a gyermeknek, de hangsúlyozottan – amennyiben nem allergiás a csípésre a gyermek – szerencsére nem életveszélyes állapot, a teendők megegyeznek bármely más (kivéve nyelv, garat) testrész csípésének ellátásával.

Mit tehet a szülő?

Amennyiben ismert a gyermek a méh- darázscsípés allergiája, akkor a segítség hívása előtt már be kell adni a gyermeknek az allergológus által felírt, előretöltött fecskendőben lévő adrenalin tartalmú injekciót, mely az anafilaxiás sokk kivédésére hivatott. Nagyobb gyermeket meg kell tanítani a beadására, arra az esetre, ha a csípés olyan esetben éri, amikor nincs felnőtt a közelben. Üdüléskor, nyaraláskor mindig kéznél kell, hogy legyen ez az injekció! Természetesen a beadást követően ugyanúgy segítséget kell hívni (mentő, orvosi ügyelet, kórház), mert nem tudható előre, hogy milyen hevességű lesz az allergiás reakció, és esetlegesen további ellátásra szükség lesz-e, vagy sem.

Amennyiben korábbról nem ismert a gyermek allergiája, és fenyegető sokkos állapotba kerül, akkor a segítséghívással egyidejűleg le kell fektetni őt, alsó végtagjait meg kell emelni, a légutak átjárhatóságát biztosítani kell. Ha a segítség megérkezése előtt a gyermeknek leállna a légzése és/vagy a szívműködése, akkor az alapfokú újraélesztést azonnal meg kell kezdeni!

Abban az esetben, ha a gyermek nem allergiás a csípésre, akkor „csak” helyi tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben a gyermek megnyugtatása mellett a csípésre Fenistil gél, vagy szteroidos kenőcsök kenhetők, belsőleg pedig antihisztamin tartalmú gyógyszer adható.

Ha a helyi reakció fél nap elteltével markánsabbá válna, akkor a fenti készítményeket a tünetek lecsengéséig (2-3 nap) kapja a gyermek.

Hogyan védhetjük ki, hogyan készülhetünk fel?

Akinél méh- vagy darázscsípést követően kialakult már súlyosabb, pl. egész végtagot érintő duzzanat, vagy egy ismételt csípés alkalmával általános reakció, – legyen az felnőtt vagy gyermek, mindenképpen szükséges, hogy allergológiai kivizsgálásban részesüljön. A kivizsgálás alkalmával megállapítható az allergizáltság ténye, illetve szükség esetére az allergológus ellátja a beteget életmentő, adrenalintartalmú injekcióval. Bizonyos esetekben szükséges az allergiás reakció kioltása, megszüntetése úgynevezett deszenzibilizációs terápiával, amely szintén allergológus szakorvos feladata.

Az új, úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergéndiagnosztika segítségével már azt is meg tudja az allergológus előre mondani, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki gyermek (vagy felnőtt) szervezetéből a méh- vagy darázscsípés, továbbá mire szükséges felkészülni.