„Mindenre allergiás vagyok” – allergia tanácsadás poliallergiásoknak
allergiás
Pollenallergia: hogyan hat az éghajlatváltozás az allergiás megbetegedésekre?
2018-08-10
pollenszezon
12 hasznos tanács pollenallergiásoknak
2018-09-17
Show all

„Mindenre allergiás vagyok” – allergia tanácsadás poliallergiásoknak

Ha márciustól októberig, vagy akár egész évben folyik, dugul az orra, tüsszög, köhög, könnyezik, viszket a szeme, torka, azaz „mindenre allergiás”, akkor meg kell találni az elsődleges allergént, a valódi okot a modern kezelés indításához. Intézetünkben dr. Csáki Csilla allergológus, immunológus végzi a pontos diagnózishoz szükséges molekuláris allergia vizsgálatokat és tanácsadást.

Ha Önnek bizonyos ételek/gyümölcsök/zöldségek elfogyasztásakor, valamint pollenekre (nyír, fű, parlagfű) is jelentkeznek valamilyen allergiás tünetek, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia lép fel a szervezetében.

Ilyen esetekben érdemes segítséget kérni a modern molekuláris allergiadiagnosztikában jártas szakembertől, aki a pontosíthatja az allergiadiagnózist, meghatározhatja az allergiás betegség stádiumát, elindíthat egy olyan kezelést, amivel jelentősen javulhat betegek életminősége, gyógyulhat az allergia.

Kiknek javasoljuk a molekuláris allergia tanácsadást?

Az  Intézetünkben végzett, mindössze néhány éve elérhető molekuláris allergiadiagnosztikával meg tudjuk határozni a többféle allergia közül az elsődleges, a tüneteket valóban kiváltó okot. Az allergénmolekulák azonosítása után nyílik lehetőség a ma leghatékonyabbnak tartott kezelés, az allergén immunterápia megkezdésére.

Immunterápia a kiváltó okokra

Az allergén immunterápia hozzászoktatja a szervezetet a főallergénhez, egyéb keresztallergénekhez, illetve általánosan is hat az immunrendszerre. A tüneti szereket: antihisztamin tablettát, szteroidos orrsprayt, szemcseppet alkalmazók gyakran életük végéig kell, hogy használják ezeket a készítményeket. Az allergén immunterápia során a szervezetet fokozatosan hozzászoktatjuk a tüneteket valóban okozó allergénekhez. A kezelés ideje, évente 4-6 hónapot vesz igénybe, majd 3-5 év után a terápiát befejezzük, mert ekkorra a tünetek 80-100%-ban megszűnhetnek.

Mi történik a rendelőben a tanácsadáson?

A Molekuláris Allergia Tanácsadáson a betegek allergiás előzményeinek feltárását és a klasszikus allergiadiagnosztikát követően a fő és keresztallergéneket határozzuk meg (vérvizsgálatból). A leletek kiértékelése után javasoljuk a specifikus kezelést, az allergén immunterápiát, pontosítjuk az ételallergia diagnózisát, meghatározzuk a diétát, és természetesen végig kísérjük a betegeinket a gyógyulásig.

Légúti allergiák

A pollen (virágpor), háziporatka, penész és macskaszőr-allergiás betegek (akiknél több allergia is fennállhat) kb. 75%-a középsúlyos vagy súlyos tünetekről számol be. Ők valóban zavarónak ítélik meg a tüneteiket, amelyek negatívan befolyásolják – akár még tüneti gyógyszerelés mellett is – a nappali tevékenységüket és/vagy az éjszakai pihenésüket. Kevésbé tudnak koncentrálni és teljesíteni a munkában vagy az iskolában, valamint nem kielégítő az éjszakai alvásuk. A klinikai tanulmányok és saját tapasztalok is alátámasztják, hogy a specifikus allergén immunterápia ezen betegeknek szintén jelentősen javítja az életminőségét. Jelentősen javul a közérzetük, jól alszanak, jobban teljesítenek maguknak, másoknak.

Ételallergia

Ételallergiában a klasszikus allergiavizsgálatok után nagyon fontos meghatározni az ételallergének különböző molekulái ellen termelt ellenanyagok mennyiségét és arányát. Ez a molekuláris ételallergia diagnosztika.

Tej, tojás, mogyoró és gyümölcs allergiákban legfontosabb talán, hogy alkalmazzuk ezt a vizsgálatot. A kapott eredmények által pontos javaslatot tudunk tenni a helyes, akár kevésbé szigorú diétára, valamint a súlyosabb vagy kevésbé súlyos allergiás reakciók rizikója is prognosztizálható.

Rovarcsípés: méh- és darázscsípés allergia

Méh – és darázscsípés allergiások. Akiknek akár a méh, akár a darázscsípés után 10 cm-nél nagyobb a helyi reakciója: pirosodás, gyulladás, viszketés alakult ki, vagy test-szerte kiütései jelentek meg, vagy bármelyik súlyosabb tünetet észlelték: arc-, nyelv-, ajak-, torokduzzanat, a csípés körül/közelében bőr alatti ödéma, légszomj, asztmás roham, nehézlégzés, fulladás, eszméletvesztés, vérnyomáscsökkenés, ájulás, azoknál az orvosi javaslatban kell szerepelnie az allergén immunterápiának. A kezelés célja: a következő csípéskor ne alakuljon ki életveszélyes állapot. Fel kell ehhez ismernünk a csípő/szúró (fullánkos) rovart, valamint a klasszikus vérvizsgálatnak is egyértelműsíteni kell az allergént.

Ha ez nem sikerül, akkor itt is a molekuláris allergiavizsgálat segíthet beazonosítani a veszélyes rovarméreg eredetét. Súlyos méh/darázs allergiában minél hamarabb ajánlott elkezdeni a specifikus rovarméreg immunterápiát.

Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

A molekuláris allergia tanácsadás tartalmazza az immunterápiás kezelést, a gyógyszer használatának betanítását és a kontrollokat is. Súlyos allergiás betegek esetén, ahol több gyógyszert is szükséges alkalmazni,  az immunterápiás kezelés anyagilag nem megterhelőbb, mint a hagyományos gyógyszeres terápia.

Itt olvashat az immunterápiáról bővebben: https://allergia.svabhegy.eu/immunterapia/