Oldalainkon előforduló szakkifejezések magyarázata

Asztma (asthma bronchiale), mint diagnózis
2017-02-27
Légzésfunkciós vizsgálatok
2017-03-01

Allergia

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb.

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

Anafilaxia

Az anafilaxia egy komoly allergiás reakció, mely rendkívül gyors felépülésű, és akár halálos kimenetelű is lehet. Általában többféle tünet is jellemzi, tipikusak a viszketés, a fulladás, és az alacsony vérnyomás. Gyakori kiváltó okok a rovarcsípés, különféle ételek, valamint gyógyszerek is.

Az elsődleges kezelés epinefrin azonnali beadása injekció formájában (ma már rendelkezésre állnak hordozható, magunknál tartható öninjektáló készülékek). Szakmai becslések szerint a lakosság 0.05–2% szembesülhet anafilaxiás rohammal valamikor az élete folyamán, és ez az arány  növekvő tendenciát mutat.

Antihisztamin

Az a gyógyszercsoport, melyet az allergia kezelésében alkalmazunk. A tünetek mérséklését a hisztamin közömbösítésével éri el.

Hisztamin

Az allergiás reakció kapcsán felszabaduló kémiai anyag, mely felelős a jellegzetes allergiás tünetek kialakulásáért.

IgE (immunoglobulin E)

Az IgE antitest az allergiás reakciókban játszik szerepet (asthma, szénanátha, atópiás ekcéma). Allergiás egyénekben az allergének ellen (pl. pollenek, atkák, állatszőrök stb.) termelődnek különféle allergén-specifikus IgE-k. Ezek az ellenanyagok az allergénekkel és a nyálkahártyák hízósejtjeivel reakcióba lépnek, melynek következtében hisztamin szabadul fel, ami a kellemetlen allergiás tüneteket okozza.

Triptáz

Tryptase is the most abundant secretory granule-derived serine proteinase contained in mast cells and has been used as a marker for mast cell activation.  The biological function of tryptase is unclear. Tryptase is also known by mast cell tryptase, mast cell protease II, skin tryptase, lung tryptase, pituitary tryptase, mast cell neutral proteinase, mast cell neutral proteinase, mast cell serine proteinase II, mast cell proteinase II, mast cell serine proteinase tryptase, rat mast cell protease II, and tryptase M. Serum levels are normally less than 11.5 ng/mL.[6] Elevated levels of serum tryptase occur in both anaphylactic and anaphylactoid reactions, but a negative test does not exclude anaphylaxis. Tryptase is less likely to be elevated in food allergy reactions as opposed to other causes of anaphylaxis.