Ünnepi nyitva tartás decemberben
2018-12-01
állatszőr allergia
Ha allergiás az állatszőrre a gyermek
2019-02-08
Show all

Penészgomba a lakásban

Ha a lakásban túl száraz a levegő, az többek között az asztmások tüneteit ronthatja. Fontos azonban, hogy túl magas se legyen a páratartalom, hiszen ilyen környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, és az erre érzékenyeknél kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

A penészgombákról

A penészgombák a párás környezetet kedvelik, főképp nedves falakon, fürdőszobák sarkaiban, beázott plafonon telepednek meg. Sokan nem tudják, de a szobanövények földjében szintén elszaporodhatnak a penészgombák: a virágföldön látható fehér pöttyök a penészgomba jelenlétét jelzik. Aki tehát allergiás a penészgombára, lehetőleg ne tartson otthon – főleg a hálószobában – szobanövényeket. A falakon és a szobanövények földjében található penészgombák spórái a levegőbe kerülnek, ezek okozzák az allergiás tüneteket.

Tünetek

A levegőbe került penészgombák az arra érzékenyeknél klasszikus allergiás tüneteket okozhatnak: szemviszketés, köhögés, tüsszögés, vizes orrfolyás, orrdugulás jelentkezhet, súlyosabb esetben asztmatikus tünetek is tapasztalhatók. Ritkább esetben a penészgomba által termelt toxikus anyagok irritálhatják a nyálkahártyákat: a kötőhártyát, az orr nyálkahártyáit és a tüdő léghólyagocskáit.

Védekezés a penészgomba ellen

Az első lépés a penészesedés okának megszüntetése. Fontos hogy tartsuk a levegő páratartalmát 55% alatt! Ezen kívül magát a penészes falat is agresszíven kell kezelni az ok megszüntetését követően annak érdekében, hogy ne jöjjön elő újra a penészesedés. Ha egy köbméter levegőben több mint ötszáz gombaspóra található, a kutatások szerint ez jelentősen fokozza az allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben tehát a penészedést kiváltó okot megszüntettük, érdemes levegőtisztító berendezést is használni, javasolják gyermektüdőgyógyászaink.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet