Pollenallergia: hogyan hat az éghajlatváltozás az allergiás megbetegedésekre?
allergén immunterápia
Allergia – ha örököltük, miért maradhat rejtve?
2018-06-06
„Mindenre allergiás vagyok” – allergia tanácsadás poliallergiásoknak
2018-08-29
Show all

Pollenallergia: hogyan hat az éghajlatváltozás az allergiás megbetegedésekre?

allergiás

Napjainkban az allergiások száma egyre nő, hazánkban már mintegy 2-3 millió allergiás él. A panaszokat befolyásolják a környezeti és pszichés tényezők is. Az időjárási viszonyok változása miatt az allergia diagnosztizálása is nehezebb. A témát Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetője fejtette ki.

A környezeti hatások közül az időjárási viszonyok megváltozása is oka lehet az egyre gyakrabban előforduló allergiás betegségeknek. Az időjárás ritmusa, az egyre többször előforduló szélsőséges időjárási elemek: zivatarok, hőség, és az eltűnő évszakváltások a pollenviszonyok megváltozását is okozzák, ami az allergiások életében is változást hoz. A gyakoribb zivatarok következtében például az asztmás rohamok is gyakoribbá válhatnak.

Korábban a nyírfa-pázsitfű-parlagfű szezonja nagyjából egymás követte. Idén tavasszal viszont a nyírfa, pázsitfű virágzása átfedésben volt, utóbbi mellett pedig már július közepén megjelent a parlagfű is. Ilyenkor a tüneteket okozó allergéneket nagyon nehéz csak a panaszokból beazonosítani. A diagnózis pontosításában segít a molekuláris allergia diagnosztika: ha az allergiát kiváltó molekulát meghatározzák, megkezdődhet a célzott terápia, és a beteg elindul a gyógyulás útján.

dr. Ragó Zsuzsanna
Kutatás-fejlesztési vezető