Pollenallergia

légúti allergia, pollenallergiaA kellemetlen allergiás tüneteket, panaszokat így például a pollenallergia jellemzőit a vizes orrfolyást, orrdugulást, ritkábban köhögést, nehézlégzést, illetve az orr- és szemviszketést, szemváladékozást, hasfájást, hasmenést,  az a gyulladásos reakció okozza, amelyet a sejtekből felszabaduló hisztamin okoz a szervezet allergiás készsége esetén. Ekkor a vérben keringő, úgynevezett IgE (Immoglobulin E – ellenanyag) molekulák bizonyos sejtekhez kapcsolódva szabadítják fel a hisztamint, amely az egyik legfontosabb olyan, agresszív vegyület, amely az említett gyulladásos reakciót kiváltja a nyálkahártyákon (orrban, szem kötőhártyán, bélben, garatban, tüdőben).

A pollenszezon Magyarországon egészen korán, a tél vége felé, már februárban a mogyoró virágzásával elkezdődik. Tavasszal , körülbelül hónapon át a fák, majd májusban a fűfélék pollenjei kerülnek a levegőbe, s okoznak allergiás tüneteket. A nyár második felében , valamint ősszel virágoznak a gyomok. Ilyenkor főleg a parlagfű, a feketeüröm és a csalánfélék okozzák az allergiás tüneteket. A késő tavaszi, kora nyári meleg idő kezdetével a kültéren található gombaspórák is megszaporodnak a levegőben, amelyek szintje egészen kora őszig magas marad. A fűtési szezon magával hozza az ideális körülményeket a poratkák szaporodásához, így a porallergia időszaka tombol a fűtési időszak végéig. A pollenek körforgása egész évben:  

A legismertebb allergiagyógyszerek (antihisztaminok) úgy hatnak, hogy a gyógyszermolekulák a hisztamint tartalmazó sejtek felületéhez kapcsolódnak, stabilizálják a sejteket, így megakadályozzák azokból a hisztamin felszabadulását.

Pollenallergia esetében az utóbbi években előtérbe került az otthon is végezhető immunterápia. Ennek sikerességét azonban befolyásolhatja az előzetes diagnosztika pontossága. Ezért jelentős előrelépés a molekuláris, vagy más néven komponens alapú diagnosztikai eljárás, amely egyetlen vérvételből képes megmondani, hogy az allergia pontos oka a molekulán belül melyik részhez köthető. Az új diagnosztikai eljárást Intézetünk biztos orvosi csapattal végzi.

Az immunterápiáról

Az immunterápia - habár már az otthon is végezhető kategóriába esik - több éves folyamat, egy kezelés átlag 3-5 évig tart. Mindez tehát körültekintő választást, kellően magalapozott előzetes diagnosztikát igényel.

Vegyük példának a hazánkban legtöbb problémát okozó parlagfüvet - de a példa a többi pollenszóró növényre is ugyanígy igaz (füvekre, nyírpollenre stb.).

Minden allergiát okozó növény többféle, allergiát kiváltó fehérje keveréke. Ezek közül van olyan allergiát kiváltó fehérje, ami csak az adott növényre jellemző, ezek az úgynevezett specifikus allergének. De emellett minden növényi pollenben vannak szép számmal olyan allergiát okozó fehérjék is, amelyek más növényekben vagy gyümölcsökben is megtalálhatóak. Ezeket a fehérjéket hívjuk ismertebb néven kereszt allergéneknek.

Viszont ha nem tudjuk ezeket a kereszt allergéneket elkülöníteni, akkor azt sem tudjuk megmondani, mennyire lesz sikeres az immunterápia. Az immunterápia ugyanis akkor lehet valóban sikeres, ha az adott pollenre (pl., parlagfű pollenre) speciális fehérjére irányul. Jól látni a fentiekből, hogy egy pollenen belül sajnos a kereszt allergének is okozhatnak allergiát. Mivel a kereszt allergének nem specifikusak az adott pollenre (másféle pollenekben is jelen lehetnek), ilyen esetekben tehát az immunterápiától nem várható olyan mértékű hatás.

Éppen ezért, a legújabb nemzetközi ajánlások az immunterápia elvégzése előtt is ajánlják a molekuláris, vagy más néven komponens alapú tesztelést. Ennek célja annak igazolása, hogy kimutatható–e valóban emelkedett allergiás ellenanyagszint (IgE) arra a speciális pollen-komponensre vonatkozólag, amivel az immunterápiát végezzük (pl. parlagfű allergiásoknál a parlagfű specifikus komponensére). Ha igen, akkor az immunterápia várhatóan hatásos lesz.

Mikor érdemes alkalmazni: nyírallergia, fűkeverék allergia, parlagfű allergia, fekete üröm allergia

Bejelentkezés telefonon: +36 1 44 33 200

[]
1 Step 1
Previous
Next

Milyen  pollen - élelmiszer allergia keresztreakciók léphetnek fel?

A beteg által ismert, korábban diagnosztizált  allergia A beteg számára ismert keresztallergén lehet A beteg számára kevésbé vagy nem ismert, de keresztallergén lehet továbbá
parlagfű allergia görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini avokádó, mangó, füge
fekete üröm allergia indiai konyha: zeller, petrezselyem, indiai konyha: ánizs, koriander
nyírfapollen allergiások alma, őszibarack, cseresznye, szilva kókuszdió, kiwi, egyéb dió- és mogyorófélék
poratka allergiások tengeri rákok
latex (gumi) allergia egzotikus gyümölcsök, füge, kiwi, mangó, avokádó
https://allergia.svabhegy.eu/allergia-tunetei-uj-vizsgalati-modszere-es-kezelese/

 További cikkek allergia témájával kapcsolatban:

Mit tegyünk, ha pollen allergiánk van?

Allergia - a szervezet túlérzékenysége

Augusztus a parlagfű és a fekete üröm allergia szezonja - az allergológus tanácsai

Asztma: a leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség

A levegőszennyezés és az asztma kapcsolata

A légkondicionáló berendezések veszélyei

Allergia - a pollenszezon közepén járunk - a kezeléshez a legfontosabb a pontos diagnózis

Allergia megelőzés terhesség alatt

Keresztallergia - étel - pollen fehérje

[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek
Previous
Next