Rovarcsípés allergia

rovarcsípés allergiaTudta-e, hogy

Ilyenkor is segíthet a komponens alapú diagnosztika, annak eldöntésében, hogy ténylegesen kettős allergiáról van-e szó, azaz kell-e mindkét rovar csípésétől félni, vagy kereszt-reakciók okozta ál-pozitivitásról van szó az egyik esetben.

A molekuláris, vagy más néven komponens alapú vizsgálatot a rovarcsípés allergia (méh-darázs allergia) igazolására, validált módszerrel végzünk a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Allergia Centrumában. Azonban természetesen, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is.

  • Akinél komoly allergiás reakciót okoz a méh vagy darázscsípés, ott a vérből az úgynevezett triptáz szint meghatározás is segíthet. Ha ugyanis az alap triptáz szint magas, akkor nagyobb a súlyosabb (anafilaxiás) allergiás reakció kockázata méh/darázs csípésre (néha táplálék allergiák esetében is). Ebben az esetben nemcsak az immunterápia, hanem az életmentő ön-injektor biztosítása, alkalmazása is fontos része az ellátásnak.

Kullancs csípés és anafilaxia

  • Ismeretlen eredetű súlyos, életveszélyes allergiás reakciót (anafilaxiás reakciót) szenvedetteknél az utólagos vizsgálatokkal a kiváltó okot az esetek 50%-ában eddig nem sikerült igazolni.
  • Nemrég igazolták, hogy kullancsok a csípésük révén egyes embereket érzékennyé tehetnek bizonyos állati húsokra. Ezek elfogyasztása (pl. akár egy marhaszelet) szerencsétlen esetben igen súlyos, akár halált is okozó anafilaxiás-allergiás reakcióhoz is vezethet percekkel-órákkal az étel fogyasztása után. (Sokszor fokozza a veszélyt erős fizikai terhelés az evés előtt, vagy alkohol, vagy pl, nőknél menstruáció körüli időszak ). Az allergia ismeretében azonban a súlyos reakció szerencsére kivédhető - ha gondolunk rá, és az autoinjektor kéznél van, és időben használják. Ezt a fajta allergiát is komponens alapú teszttel tudjuk nézni.
Bejelentkezés telefonon:+36 1 44 33 200
[]
1 Step 1
Previous
Next
[]
1 Step 1
Páciens neve, születési dátuma
Telefonszáma
Az ön lakcíme
A Gyógyintézet eleget tesz és megfelel a Magyarország Alaptörvényében, az EU 679/2016 az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletében (GDPR), a 2011. évi CXII. törvényben (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról) valamint az 1992. évi LXIII. törvényben (a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról) foglalt adatkezelési, adat-felhasználási kötelezettségeknek
Previous
Next

Letölthető vizsgálat kérő lap rovarcsípés allergia esetén (orvosoknak):

Méh -, darázscsípés allergia: hogyan ismerjük fel, mit tegyünk, hogyan előzzük meg?

További cikkek rovarcsípés, rovarcsípés allergia témában:

Allergia a szervezet túlérzékenysége

Triptáz vizsgálatok